2009-06-08 15:32:48• hírek • Pietsch Lajos/MTI

Aggasztó a szélsőjobb erők előretörése

Jan Techau
Jan Techau

Aggasztónak nevezte a szélsőjobboldal előretörését az európai parlamenti választásokon a Német Külpolitikai Társaság  szakértője. Az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában Jan Techau úgy vélte, hogy mindez nem jelent rendkívüli veszélyt az Európai Unió számára.

A szakértő a szélsőjobb megerősödését kilenc uniós tagállamban - köztük Magyarországon is - sajnálatosnak nevezte, utalva a jelenségben rejlő kockázatokra. Az okokkal kapcsolatban úgy vélekedett: Európában két dolog esett egybe. Az egyik maga a válság, amelynek áldozatai mindig hajlamosak a szélsőjobb felé tolódni. Ez a "klasszikus jelenség" fejlett ipari országokban is megfigyelhető volt.

A szakértő szerint ezen kívül létezik egy sajátos európai uniós probléma. A globalizáció, illetve a válság vesztesei szívesen "házasodnak" azokkal az erőkkel, amelyek eddig is ellenezték az Európai Uniót, vagy pedig kritikusan álltak azzal szemben. Könnyen szövetkeznek azokkal a nacionalista erőkkel, amelyek számára az integráció eddig is "ördögtől valónak" számított, a nemzeti szuverenitást mindenek fölé helyezték, az uniót pedig antidemokratikus intézménynek tekintik.

Mindez azt jelenti, hogy a válság sújtotta jobboldal szövetségre lép az Európa-ellenes jobboldallal, s ezáltal ereje növekszik. Techau szerint a válság sújtotta jobboldal eltűnik, mihelyst a válságnak vége, az Európa-kritikus jobboldali erők - amelyek az elmúlt években, illetve hónapokban tovább erősödtek - a politikai porondon maradnak. Ezt a jelenséget komolyan kell venni - figyelmeztetett a német szakértő, aki úgy értékelte, hogy a szélsőjobboldal előretörése inkább nemzeti, mint európai problémát jelent majd, különös tekintettel az unióhoz 2004 óta csatlakozott országokra.
Techau szerint ez vonatkozik Magyarországra is, amely "egészen különleges eset". Magyarországot ugyanis a válság rendkívüli módon sújtotta, az ország közel állt a csődhöz. Mindez olyan időszakban történt, amikor sem Magyarországon, sem más országokban - például Romániában és Bulgáriában - még nem fejeződött be az átalakulás. Ezzel egy időben ezekben az országokban még nem alakult ki szilárd pártrendszer, ebből következően a választások hatásai mindig radikálisabbak és hevesebbek, mint a nyugat-európai államokban, ahol a pártpolitikai rendszer jóval szilárdabb alapokon áll.

A szakértő hangsúlyozta: nem kíván jóslatokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy a történtek mennyire jelentenek  "katasztrófát" Magyarország számára, mivel nem ismeri annyira a belpolitikai viszonyokat. "Kívülről szemlélve" nem rendkívüli fejleményről van szó, hanem olyanról, amely a labilis pártpolitikai rendszer, illetve a válság következménye. Jan Techau ezzel magyarázta a magyar szélsőjobb erősödését, úgy vélve, hogy a Jobbik által szerzett három mandátum "nem annyira félelmetes", különös tekintettel arra, hogy a "polgári konzervatív erők" fölényes többséget szereztek - tette hozzá.

"Magyarország esetében mindenképp jobbratolódásról van szó, de semmi esetre sem beszélnék a szélsőjobb felé való eltolódásról" - hangsúlyozta a Német Külpolitikai Társaság szakértője, utalva arra, hogy a kettő között alapvető különbséget kell tenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: